fbpx
10 december, 2020

Se digital föreläsning om Lou Andreas Salomé

En föreläsning om den ryskfödda författaren och psykoanalytikern Lou Andreas-Salomé (1861-1937) av Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, docent i idéhistoria och författare. Inspelad på Göteborgs Stadsbibliotek den 9 december 2020. Ett arrangemang med stöd av Kulturrådet och i samarbete med Göteborgs Stadsbibliotek och Freudianska föreningen. Presentatör är Mats Leffler. 

Lou Andreas-Salomé var en kvinnlig pionjär inom psykoanalysen och blev en central person för Sigmund Freud och hans dotter Anna, liksom för den psykoanalytiska rörelsen. Hon levde ett okonventionellt liv och var modig i såväl ord som i handling. Hon väckte frågor som är högaktuella också idag kring filosofi, religion, erotik och sexualitet liksom kvinnans rätt till ett självständigt liv och därmed hennes förhållande till sina egna begär. 

Lou Andreas-Salomés författarskap innefattar nio romaner, ett tjugotal noveller och monografier samt ett stort antal psykoanalytiska texter. Hon samtalade och umgicks med ledande intellektuella likt Paul Rée, Friedrich Nietzsche och Rainer Maria Rilke.

Se föreläsningen här: